top of page
  • Writer's pictureilasbooks

Топ 10 есенни книги

Updated: Feb 2, 2021

Есента е любимият ми сезон, поради много причини - главно заради времето и листата. Тя ни показва, че дори смъртта е красива - падащите листа и празните улици, поради студа. Въпреки, че имаме хиляди задачи - училище, университет или работа мисля, че всеки от нас има време да спре и да огледа красотата, където и да се намира и намира време да си спомни и за най-старите си есенни преживявания и мечти! А ето и любимите ми есенни четива:

10 Къде си Аляска? - Джон Грийн - В живота на Майлс Халтър не се случва нищо. Затова решава да тръгне да търси, както бе казал поета, „Голямото може би“. (А поетът всъщност е Франсоа Рабле). Пътят го отвежда до гимназия „Кълвър Крийк“, където живота е всичко друго, но не и скучен. Цената на книгата е 12.90лв за България издава Егмонт.

9 Хартиени Градове - Джон Грийн - Всеки има някакво чудо в живота си. Чудото на Куентин Якобсен е красивата и импулсивна Марго Рот Шпигелман, в която е влюбен от цяла вечност. Той смята, че не съществува за нея, докато една нощ Марго не нахлува през прозореца му и нищо вече не е същото. Цената на книгата е 12.90лв за България издава Егмонт.

8 Един от нас лъже - Карън Макменъс - В понеделник следобяд петима от учениците от гимназия „Бейвю“ се събират в стаята за наказания: Бронуин – отличничката, Ади – красавицата, Нейт – престъпникът, Купър – спортистът, и Саймън – аутсайдерът, създател на прословутото клюкарско приложение „Истината“.

Всеки има тайни. Това, което наистина има значение, е докъде си готов да стигнеш, за да ги опазиш.‌ Цената на книгата е 14.90лв за България издава Егмонт.

7 Жестокия принц - Холи Блек - Джуд е само на седем години, когато родителите ѝ са убити и тя и двете ѝ сестри са отведени да живеят в пълния с коварства Върховен двор на елфите. Десет години по-късно Джуд не иска нищо повече от това да е част от него, независимо от факта, че е смъртна. Но много от феите презират хората. Най-вече принц Кардан, най-младият и най-зъл син на краля.

За да си спечели място в двора, Джуд трябва да победи Кардан. В преследване на тази цел тя бива въвлечена в интриги и измами, откривайки, че е способна дори да пролее кръв. Докато гражданска война заплашва да потопи света на феите в насилие, Джуд ще трябва да рискува живота си, приемайки опасно съюзничество, за да спаси сестрите си и самото кралство на феите.Цената на книгата е 15.90лв за България издава Ибис.

6 Кажи ми три неща - Джули Баксбаум - Какво би станало, ако човекът, от когото най-много се нуждаеш, е някой, когото никога не си срещал?

Три неща, които трябва да знаете за тази книга: 

(1) Историята е романтична, забавна и красива; (2) Тайната, около която се върти всичко, ще ви кара да прелиствате страниците с нетърпение; (3) В крайна сметка, имаме чувството, че страшно ще ви хареса! 

Цената на книгата е 14.90лв за Българияя издава Егмонт.

5 Серафина и черният плащ - Робърт Бийти - Запознайте се със Серафина – едно доста необичайно 12-годишно момиче, което се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия! Писателят Робърт Бийти създава завладяващ детски роман с ярки и убедителни герои, в който мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло. Цената на книгата е 13.15лв в момента на промоция в сайта на Сиела

4 Хари Потър - Дж. К. Роулинг - Представете си, че до 10-та си години сте живели под стълбите при семейство, което ви мрази. И на 11-я си рожден ден откривате, че сте истински магьосник! Запознайте се Хари Потър... Едно удивително приключение е на път да започне.Хари Потър не знае нищо за „Хогуортс“ до момента, в който множество мистериозни писма започват да се изсипват в дома на семейство Дърсли на улица „Привит Драйв“.

Адресирани до него, надписани със зелено мастило върху жълтеникав пергамент и запечатани с лилав печат, те бързо будят подозрението на противните леля и чичо на момчето и са конфискувани от тях. Няколко дни по-късно, навръх единадесетия рожден ден на Хари, великан с очи, блестящи като черни бръмбари, на име Рубиъс Хагрид пристига с невероятни новини – Хари Потър е магьосник, записан в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“!

Предстоят му учебни занимания с магии и отвари, часове по вълшебство и трансфигурация, летене с метла и куидич..Цената на книгата е 19.95лв за България издава Егмонт.

3 Причината - Изабел Овчарова -“Причината” е първият художествен роман на авторката, който създава на 19-годишна възраст. В него Изабел хваща читателя за ръка и го повежда през ежедневните битки в израстването на главните герои, с които заедно ще откриете смисъла на всичко, хубаво и лошо, което се случва с всеки един от нас. “Причината” ще ви усмихне, разплаче, развълнува и ще ви благодари. Ще ви подтикне да откриете Причината, заради която книгата е в ръцете ви... Цената на книгана е 15.90лв за България издава Робертино

2 Змия и Гълъб -Шелби Махурин -Рийд и Лу са предопределени да бъдат врагове, но любовта има други планове...

Преди две години Луиз льо Блан, единствена дъщеря на Господарката на вещиците, наречени Белите дами, е избягала от майка си и се укрива в земите на краля. А за да не могат да я намерят, тя се е отказала от магията и преживява с онова, което успее да открадне. Но вещици като нея биват преследвани и изгаряни на клада от заклетите ловци към Църквата.

Рийд Дигори е капитан на ловците. Неговият живот е отдаден на Църквата и на правилото: Не оставяй жива вещица.

Неочаквано пътищата на Рийд и Лу се пресичат, а едно недоразумение ги обвързва в невъзможен съюз – в свещен брак.

Кървавата вражда между вещиците и Църквата е древна, а сурово пророчество е предвидило за Лу съдба по-лоша и от кладата. Тя не може да пренебрегне нарастващите си чувства към Рийд, но не може и да промени своята същност. И все пак трябва да направи своя избор. А любовта прави всички ни на глупаци... Цената на книгата е 16.90лв за България издава Ибис.

1 Всички наши места - Дженифър Нивън - Историята на момиче, което се учи как да живее от момче, което иска да умре.

Теодор Финч е запленен от идеята за смъртта. Всеки ден той обмисля различни начини, по които може да умре. Но и всеки ден търси и намира нещо, заради което да живее.

Вайълет Мърки живее за бъдещето и брои дните до завършването, когато ще избяга от малкия град в Индиана и от мъката, която я задушава, след като внезапно загубва сестра си. Срещата на Финч и Вайълет, шест етажа над земята, се оказва съдбоносна и за двамата. И когато тази странна двойка обединява усилията си в училищен проект за забележителностите в родния им щат, младите хора поемат на пътешествие, което ги отвежда на невероятни места – величествени, обикновени, красиви, грозни, странни, изненадващи. Също като живота! И както често се случва, се оказва, че най-ценните уроци се научават по най-необичайния начин.

„Всички наши места“ е емоционална и трогателна история за споделената любов, за пълноценно изживения живот и за двама млади хора, които се откриват един друг, докато стоят на ръба... Цената на книгата е 18лв за България издава Enthusiast



72 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page